Лазерно гравиране

Този метод за прилагане на стабилен имидж надпис на бизнес подаръци и рекламни продукти от различни материали: метал, дърво, кожа, стъкло, гума, както и някои видове пластмаса.

Изображението с помощта на лазер се прилага върху метални химикалки и чаши, ключодържатели, флаш памети, термоси, портмонета и офис аксесоари. В случаите, когато не трябва да се гравира директно върху изделието (например скъп скъп предмет, произведение на изкуството) надписът може да се гравира върху метално фолио или пластмаса и да се изреже с желаната форма.

Лазерното гравиране е автоматизиран процес. В компютърна програма се задават определени параметри на  лазерната система  за фиксиран обект. Процесът на гравиране е следния: лазерният лъч изпарява, изгаря слой материал на предварително определена дълбочина и ширина. Има два вида лазерни системи: СО2-газ и твърд лазер.

Лазерно гравиране на метални изделия

Цветът на  гравиране зависи от дебелината на покритието и цвета на метала отдолу. Например, ако корпусът е изработен от месинг и след това покрити с боя или полимер гравиране да получи златен цветен фон.

Лазерно гравиране на изделия от дърво, акрил, кожа и т.н.

Лазерно гравиране върху дърво, кожа, акрил, хартиени продукти, корк, специални пластмаси. Ако материалът е хомогенен (като дърво) цветът на гравиране обикновено е само малко по-различен от цвета на външния слой. Изключение прави гравиране на двуслойна материали: след премахването на най-горния слой, лазерът има въможност за контраст, според цвета на пластовете.

Все пак трябва да се има предвид, че цветът при гравиране не е възможно да се предскаже предварително. Това зависи от качеството и количеството на някои вещества в съдържанието материала на продукта, който ще се гравира. Промяна на цвета при гравиране е възможно в рамките на един тираж.

Предимства на лазерното гравиране върху сувенири

  • много стабилно приложение- траен ефект;
  • ниската цена на продукта при средни и големи тиражи.